12 siječnja 2013

Parfe od pilećih jetrica

Ovo je jelo jedno od biranih predjela francuske kuhinje koja po mnogima još drži svjetski primat. Savršenstvo kombinacije sastojaka iznenađuje rafiniranošću okusa pripremljenog jela poznatog kao pjenasta pašteta, mousse.






Sastojci za 6 osoba

500 g pilećih jetrica
40 g suhe slanine
1 glavica luka (35 g)
60 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)

sol

papar
80 g maslaca
100 ml slatkog vrhnja
9 listova želatine
1 žlica konjaka
1 žlica ruma
50 ml bijelog vina
1 žlica Vegete












Postupak

1. Priprema aspika s Vegetom: želatinu namočite u hladnu vodu.
2. Pola litre vode s jednom žlicom Vegete i malo bijelog vina kuhajte oko 5 minuta, a zatim malo ohladite. Dodajte ocijeđenu želatinu pa ostavite da se rastopi. Nakon toga juhu sa želatinom ponovo zagrijte do vrenja, procijedite i ohladite.
3. Slaninu izrežite na male ploške, korjenasto povrće na male kolutiće, luk na listiće i sve propirjajte na 30 g maslaca. Zatim dodajte jetrice i sve zajedno pirjajte. Po potrebi zalijte s malo vode. Pirjane jetrice posolite i popaprite tek na kraju.
4. Ohlađene jetrice s povrćem propasirajte (ili kremasto izmiješajte u mikseru).
5. Preostali maslac pjenasto izmiješajte, dodajte jetrice, slatko vrhnje, 100 ml pripremljenog aspika, konjak, rum, bijelo vino i sve dobro pjenasto izmiješajte. Po želji dodatno začinite.
6. Smjesu u prikladnim posudama ili manjim kalupima ostavite u hladnjaku preko noći. Preostali aspik malo ugrijte, izlijte u posudu i stavite hladiti.

Posluživanje

Prilikom posluživanja istresite parfe na tanjure ili ga vadite žlicom. Ukrasite aspikom izrezanim na kocke i poslužite s poprženim kruhom.

Savjet

Priprema aspika s Vegetom pojednostavljuje klasičan, vrlo zahtjevan postupak njegove pripreme.

Mala tajna

Pri pirjanju što više reducirajte tekućinu kako bi aspik što bolje povezao parfe od jetrica.

Oznake:






<< Početna stranica

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Pretplatite se na Postovi [Atom]