12 siječnja 2013
Pašteta u aspiku
Za želatinu uvijek možete biti sigurni da će pobuditi
maksimalan interes svih okupljenih oko stola. Reakcije su ili - ili: to je
pitanje ljubavi ili mržnje. Ovih posljednjih vrlo je malo, a ako ih i ima, dali
bi se pokolebati sočnim središtem od paštete!
|
 |
|
Sastojci za 6 osoba
750
ml |
 |
vode |
8-10
listova |
 |
želatine |
1
žlica |
 |
Vegete |
2 |
 |
Domaće mesne paštete (po
100 g) |
2 |
 |
svježe paprike (zelena i crvena) |
150
g |
 |
mrkve |
|
 |
|
Postupak
1. |
Papriku operite, očistite od žilica i narežite na
kockice. Mrkvu ogulite, skuhajte i narežite na kockice. |
|
2. |
Paštetu dobro izmiješajte, pa pomoću prozirne
folije oblikujte malu roladicu promjera 2 cm i stavite je na hladno mjesto.
|
|
3. |
Želatinu namočite u malo hladne vode i ostavite
neka nabubri. |
|
4. |
Vodu zakipite, dodajte Vegetu, kratko je
prokuhajte i malo ohladite. Umiješajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne
otopi. |
|
5. |
Duguljasti kalup (veličine 22 x 10 cm) isperite
vodom i na dno izlijte malo pripremljene želatine. Malo rashladite, rasporedite
po njoj dio pripremljenog povrća i ponovno prelijte tankim slojem želatine, pa
ponovno rashladite. |
|
6. |
Na to stavite pripremljenu paštetu te je prelijte
preostalom želatinom. Uz rubove kalupa rasporedite preostalo povrće i ostavite
preko noći na hladnom mjestu da očvrsne. |
|
Posluživanje
Prije posluživanja kalup kratko
uronite u toplu vodu, istresite hladetinu na pladanj i režite na ploške
ugrijanim nožem u toploj vodi.
Savjet
U paštetu možete dodati narezane crne
masline i kisele krastavce.
Oznake: Hladno
# objavio/la oba barthez : 15:54

Parfe od pilećih jetrica
Ovo je jelo jedno od biranih predjela francuske kuhinje
koja po mnogima još drži svjetski primat. Savršenstvo kombinacije sastojaka
iznenađuje rafiniranošću okusa pripremljenog jela poznatog kao pjenasta pašteta,
mousse.
|
 |
|
Sastojci za 6 osoba
500
g |
 |
pilećih jetrica |
40
g |
 |
suhe slanine |
1
glavica |
 |
luka (35 g) |
60
g |
 |
korjenastog povrća (mrkva, celer,
peršin) |
|
 |
sol |
|
 |
papar |
80
g |
 |
maslaca |
100
ml |
 |
slatkog vrhnja |
9
listova |
 |
želatine |
1
žlica |
 |
konjaka |
1
žlica |
 |
ruma |
50
ml |
 |
bijelog vina |
1
žlica |
 |
Vegete |
|
 |
|
Postupak
1. |
Priprema aspika s Vegetom: želatinu
namočite u hladnu vodu. |
|
2. |
Pola litre vode s jednom žlicom
Vegete i malo bijelog vina kuhajte oko 5 minuta, a zatim malo
ohladite. Dodajte ocijeđenu želatinu pa ostavite da se rastopi. Nakon toga juhu
sa želatinom ponovo zagrijte do vrenja, procijedite i ohladite. |
|
3. |
Slaninu izrežite na male ploške, korjenasto
povrće na male kolutiće, luk na listiće i sve propirjajte na 30 g maslaca. Zatim
dodajte jetrice i sve zajedno pirjajte. Po potrebi zalijte s malo vode. Pirjane
jetrice posolite i popaprite tek na kraju. |
|
4. |
Ohlađene jetrice s povrćem propasirajte (ili
kremasto izmiješajte u mikseru). |
|
5. |
Preostali maslac pjenasto izmiješajte, dodajte
jetrice, slatko vrhnje, 100 ml pripremljenog aspika, konjak, rum, bijelo vino i
sve dobro pjenasto izmiješajte. Po želji dodatno začinite. |
|
6. |
Smjesu u prikladnim posudama ili manjim kalupima
ostavite u hladnjaku preko noći. Preostali aspik malo ugrijte, izlijte u posudu
i stavite hladiti. |
|
Posluživanje
Prilikom posluživanja istresite parfe
na tanjure ili ga vadite žlicom. Ukrasite aspikom izrezanim na kocke i poslužite
s poprženim kruhom.
Savjet
Priprema aspika s Vegetom pojednostavljuje klasičan, vrlo zahtjevan postupak
njegove pripreme.
Mala tajna
Pri pirjanju što više reducirajte
tekućinu kako bi aspik što bolje povezao parfe od jetrica. |
|
|
Oznake: Hladno
# objavio/la oba barthez : 15:47


Pretplatite se na Postovi [Atom]