12 siječnja 2013

Pašteta u aspiku

Za želatinu uvijek možete biti sigurni da će pobuditi maksimalan interes svih okupljenih oko stola. Reakcije su ili - ili: to je pitanje ljubavi ili mržnje. Ovih posljednjih vrlo je malo, a ako ih i ima, dali bi se pokolebati sočnim središtem od paštete!


Sastojci za 6 osoba

750 ml vode
8-10 listova želatine
1 žlica Vegete
2 Domaće mesne paštete (po 100 g)
2 svježe paprike (zelena i crvena)
150 g mrkve












Postupak

1. Papriku operite, očistite od žilica i narežite na kockice. Mrkvu ogulite, skuhajte i narežite na kockice.
2. Paštetu dobro izmiješajte, pa pomoću prozirne folije oblikujte malu roladicu promjera 2 cm i stavite je na hladno mjesto.
3. Želatinu namočite u malo hladne vode i ostavite neka nabubri.
4. Vodu zakipite, dodajte Vegetu, kratko je prokuhajte i malo ohladite. Umiješajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
5. Duguljasti kalup (veličine 22 x 10 cm) isperite vodom i na dno izlijte malo pripremljene želatine. Malo rashladite, rasporedite po njoj dio pripremljenog povrća i ponovno prelijte tankim slojem želatine, pa ponovno rashladite.
6. Na to stavite pripremljenu paštetu te je prelijte preostalom želatinom. Uz rubove kalupa rasporedite preostalo povrće i ostavite preko noći na hladnom mjestu da očvrsne.

Posluživanje

Prije posluživanja kalup kratko uronite u toplu vodu, istresite hladetinu na pladanj i režite na ploške ugrijanim nožem u toploj vodi.

Savjet

U paštetu možete dodati narezane crne masline i kisele krastavce.

Oznake:


Parfe od pilećih jetrica

Ovo je jelo jedno od biranih predjela francuske kuhinje koja po mnogima još drži svjetski primat. Savršenstvo kombinacije sastojaka iznenađuje rafiniranošću okusa pripremljenog jela poznatog kao pjenasta pašteta, mousse.






Sastojci za 6 osoba

500 g pilećih jetrica
40 g suhe slanine
1 glavica luka (35 g)
60 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)

sol

papar
80 g maslaca
100 ml slatkog vrhnja
9 listova želatine
1 žlica konjaka
1 žlica ruma
50 ml bijelog vina
1 žlica Vegete












Postupak

1. Priprema aspika s Vegetom: želatinu namočite u hladnu vodu.
2. Pola litre vode s jednom žlicom Vegete i malo bijelog vina kuhajte oko 5 minuta, a zatim malo ohladite. Dodajte ocijeđenu želatinu pa ostavite da se rastopi. Nakon toga juhu sa želatinom ponovo zagrijte do vrenja, procijedite i ohladite.
3. Slaninu izrežite na male ploške, korjenasto povrće na male kolutiće, luk na listiće i sve propirjajte na 30 g maslaca. Zatim dodajte jetrice i sve zajedno pirjajte. Po potrebi zalijte s malo vode. Pirjane jetrice posolite i popaprite tek na kraju.
4. Ohlađene jetrice s povrćem propasirajte (ili kremasto izmiješajte u mikseru).
5. Preostali maslac pjenasto izmiješajte, dodajte jetrice, slatko vrhnje, 100 ml pripremljenog aspika, konjak, rum, bijelo vino i sve dobro pjenasto izmiješajte. Po želji dodatno začinite.
6. Smjesu u prikladnim posudama ili manjim kalupima ostavite u hladnjaku preko noći. Preostali aspik malo ugrijte, izlijte u posudu i stavite hladiti.

Posluživanje

Prilikom posluživanja istresite parfe na tanjure ili ga vadite žlicom. Ukrasite aspikom izrezanim na kocke i poslužite s poprženim kruhom.

Savjet

Priprema aspika s Vegetom pojednostavljuje klasičan, vrlo zahtjevan postupak njegove pripreme.

Mala tajna

Pri pirjanju što više reducirajte tekućinu kako bi aspik što bolje povezao parfe od jetrica.

Oznake:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Pretplatite se na Postovi [Atom]