19 siječnja 2013
Pileća pašteta
Relativno jeftino jelo nesvakidašnjeg okusa i - izgleda.
Osobito ga predlažemo za zakuske, to prije što ga može prirediti i manje
ambiciozan kuhar.
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sastojci za 10 osoba![]()
|
![]() |
Postupak
1. | Piletinu i jetrice malo posolite, pospite Vegetom te stavite peći u tavu na 30 g ugrijanog maslaca. Pecite na umjerenoj temperaturi i po potrebi podlijevajte s malo vode. |
![]() | |
2. | Pečene jetrice izvadite nakon 20 minuta, a piletinu nastavite peći još 15 minuta. Zatim sve ohladite i zajedno s jetricom i tvrdo kuhanim jajima sameljite ili usitnite u mikseru. |
![]() | |
3. | Maslac pjenasto izmiješajte, dodajte pripremljenu smjesu od piletine i jaja, sok od pečenja, na sitne kocke narezane krastavce, papar i naribani muškatni oraščić. Dobro izmiješajte i po potrebi još dodatno začinite. |
![]() | |
4. | Duguljasti kalup premažite uljem, napunite paštetom i dobro ohladite u hladnjaku. |
![]() |
Posluživanje
Prije posluživanja paštetu istresite na odgovarajući tanjur. Ukrasite majonezom, krastavcima i listovima salate.Savjet
Piletina u kombinaciji s mesom divljači dat će bogatiji okus pašteti.Oznake: Hladno
Pašteta Twist
Volite li paštete, i u njima možete uživati gurmanski.
Idealno za veća okupljanja, za hladan bife.
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sastojci za 10 do 12 osobe![]()
|
![]() |
Postupak
1. | Pureće meso i jetrice narežite na kockice i popecite na 50 g maslaca. Dodajte narezanu slaninu i Vegetu Twist - puretina pa pirjajte podlijevajući vodom dok meso ne omekša. |
![]() | |
2. | Pržene jetrice i meso ohladite te sameljite. |
![]() | |
3. | Preostali maslac izmiješajte, dodajte mljeveno meso i jetrice, slatko vrhnje, naribane krastavce, muškatni oraščić, konjak, limunov sok i sve dobro izmiješajte. |
![]() | |
4. | Stavite paštetnu masu u nauljeni duguljasti kalup ili manje kalupe i potom ohladite. |
![]() |
Posluživanje
Ohlađenu paštetu izvadite iz kalupa i poslužite s prepečenim kruhom ili tostom.Savjet
Kod pirjanja mesa i jetrica možete dodati pinjole.Oznake: Hladno
Pašteta s pistacijama
Oplemenite svakodnevnu jetrenu paštetu nasjeckanim
uočljivo zelenim oraščićima. Hrskavu paštetu s pirjanim lukom razblažite vrhnjem
i - udri po kriškama kruha!
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Sastojci za 4 osobe![]()
|
![]() |
Postupak
1. | Lagano na maslacu propirjajte nasjeckani luk i češnjak. |
![]() | |
2. | Ohladite i dobro umiješajte u paštetu. |
![]() | |
3. | Dodajte vrhnje i 30 g nasjeckanih pistacija te dobro izmiješajte. |
![]() | |
4. | Smjesu stavite u zdjelicu, pospite preostalim pistacijama i rashladite. |
![]() |
Posluživanje
Paštetu poslužite na prepečencu ili krekerima.Savjet
Ako želite pojačati aromu paštete, dodajte joj 1 žlicu konjaka.Oznake: Hladno
Pašteta od ugora
Od svih ribljih pašteta valjda najcjenjenija jest ona od
sušenog bakalara, takozvani bijeli bakalar. Može se prirediti i od druge ribe,
ponajprije bijele, a ova od ugora gotovo je ravna onoj od bakalara.
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sastojci za 8 do 10 osoba![]()
|
![]() |
Postupak
1. | Ugora narežite na veće komade, stavite u posudu i dodajte vode toliko da prekrije ribu. Zatim dodajte jabučnog octa, listove lovora, češanj češnjaka narezan na komade, grančicu ružmarina, malo soli, žličicu Vegete i stavite kuhati. Kuhajte oko 20 minuta pa ribu izvadite, ohladite i odvojite od kosti. |
![]() | |
2. | Stavite u električnu mješalicu, dodajte ulje, kapare, 2 do 3 češnja češnjaka, papar i žličicu Vegete pa sve pjenasto izmiješajte. Tako pripremljenu paštetu ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. |
![]() |
Posluživanje
Na tanjur ili u zdjelicu stavite listove salate pa na njih složite paštetu oblikovanu žlicom ili nekim drugim kalupom.Savjet
Ovako pripremljena pašteta može se po želji i ukusu dopuniti majonezom ili senfom, peršinom i sl.Mala tajna
Kapare i češanjak nasjeckajte prije dodavanja u sjeckalicu kako bi se ravnomjerno rasporedili u pašteti.Oznake: Hladno
Pretplatite se na Postovi [Atom]