19 siječnja 2013

Pileća pašteta

Relativno jeftino jelo nesvakidašnjeg okusa i - izgleda. Osobito ga predlažemo za zakuske, to prije što ga može prirediti i manje ambiciozan kuhar.


Sastojci za 10 osoba

750 g pilećih prsa s kostima
300 g pilećih jetrica
150 g maslaca
3 tvrdo kuhana jaja

papar

sol

muškatni oraščić
4 kom Kiselih krastavaca
1 žlica Vegete












Postupak

1. Piletinu i jetrice malo posolite, pospite Vegetom te stavite peći u tavu na 30 g ugrijanog maslaca. Pecite na umjerenoj temperaturi i po potrebi podlijevajte s malo vode.
2. Pečene jetrice izvadite nakon 20 minuta, a piletinu nastavite peći još 15 minuta. Zatim sve ohladite i zajedno s jetricom i tvrdo kuhanim jajima sameljite ili usitnite u mikseru.
3. Maslac pjenasto izmiješajte, dodajte pripremljenu smjesu od piletine i jaja, sok od pečenja, na sitne kocke narezane krastavce, papar i naribani muškatni oraščić. Dobro izmiješajte i po potrebi još dodatno začinite.
4. Duguljasti kalup premažite uljem, napunite paštetom i dobro ohladite u hladnjaku.

Posluživanje

Prije posluživanja paštetu istresite na odgovarajući tanjur. Ukrasite majonezom, krastavcima i listovima salate.

Savjet

Piletina u kombinaciji s mesom divljači dat će bogatiji okus pašteti.

Oznake:


Pašteta Twist

Volite li paštete, i u njima možete uživati gurmanski. Idealno za veća okupljanja, za hladan bife.


Sastojci za 10 do 12 osobe

400 g purećih prsa
250 g purećih jetrica
250 g maslaca
30 g suhe slanine
1 žlica Vegete Twist -puretina
100 ml slatkog vrhnja

ribani muškatni oraščić
3 do 4 Kisela krastavca
2 žlice konjaka
2 žlice limunova soka












Postupak

1. Pureće meso i jetrice narežite na kockice i popecite na 50 g maslaca. Dodajte narezanu slaninu i Vegetu Twist - puretina pa pirjajte podlijevajući vodom dok meso ne omekša.
2. Pržene jetrice i meso ohladite te sameljite.
3. Preostali maslac izmiješajte, dodajte mljeveno meso i jetrice, slatko vrhnje, naribane krastavce, muškatni oraščić, konjak, limunov sok i sve dobro izmiješajte.
4. Stavite paštetnu masu u nauljeni duguljasti kalup ili manje kalupe i potom ohladite.

Posluživanje

Ohlađenu paštetu izvadite iz kalupa i poslužite s prepečenim kruhom ili tostom.

Savjet

Kod pirjanja mesa i jetrica možete dodati pinjole.

Oznake:


Pašteta s pistacijama

Oplemenite svakodnevnu jetrenu paštetu nasjeckanim uočljivo zelenim oraščićima. Hrskavu paštetu s pirjanim lukom razblažite vrhnjem i - udri po kriškama kruha!


Sastojci za 4 osobe

1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
30 g maslaca
1 Jetrena pašteta (100 g)
1 žlica kiselog vrhnja
40 g pistacija












Postupak

1. Lagano na maslacu propirjajte nasjeckani luk i češnjak.
2. Ohladite i dobro umiješajte u paštetu.
3. Dodajte vrhnje i 30 g nasjeckanih pistacija te dobro izmiješajte.
4. Smjesu stavite u zdjelicu, pospite preostalim pistacijama i rashladite.

Posluživanje

Paštetu poslužite na prepečencu ili krekerima.

Savjet

Ako želite pojačati aromu paštete, dodajte joj 1 žlicu konjaka.

Oznake:


Pašteta od ugora

Od svih ribljih pašteta valjda najcjenjenija jest ona od sušenog bakalara, takozvani bijeli bakalar. Može se prirediti i od druge ribe, ponajprije bijele, a ova od ugora gotovo je ravna onoj od bakalara.


Sastojci za 8 do 10 osoba

1 kg ugora
100 ml jabučnog octa
2 grančice ružmarina
3 do 4 lovorova lista
malo soli
4 češnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
1 žličica kapara

papar
2 žličice Vegete












Postupak

1. Ugora narežite na veće komade, stavite u posudu i dodajte vode toliko da prekrije ribu. Zatim dodajte jabučnog octa, listove lovora, češanj češnjaka narezan na komade, grančicu ružmarina, malo soli, žličicu Vegete i stavite kuhati. Kuhajte oko 20 minuta pa ribu izvadite, ohladite i odvojite od kosti.
2. Stavite u električnu mješalicu, dodajte ulje, kapare, 2 do 3 češnja češnjaka, papar i žličicu Vegete pa sve pjenasto izmiješajte. Tako pripremljenu paštetu ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.

Posluživanje

Na tanjur ili u zdjelicu stavite listove salate pa na njih složite paštetu oblikovanu žlicom ili nekim drugim kalupom.

Savjet

Ovako pripremljena pašteta može se po želji i ukusu dopuniti majonezom ili senfom, peršinom i sl.

Mala tajna

Kapare i češanjak nasjeckajte prije dodavanja u sjeckalicu kako bi se ravnomjerno rasporedili u pašteti.

Oznake:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Pretplatite se na Postovi [Atom]