19 siječnja 2013
Pašteta Dora
Pašteta Dora kombinacija je mesa nekoliko vrsta divljači
čiji je okus dopunjen odabranim začinima. Prepravljanjem izvornog recepta koji
potječe od kuharice s dvora Pejačević dobivena je pašteta specifičnog i iznimno
dobrog okusa, čime smo potvrdili poznati navod: "Nema novih jela, postoje samo
novi ljudi koji ne poznaju stara jela".
|
|
|
Sastojci za 8 do 10 osoba
250
g |
|
zečetine |
170
g |
|
srnetine (bez kosti) |
200
g |
|
svinjetine od buta |
70
g |
|
pilećih jetrica |
30
g |
|
suhe slanine |
70
g |
|
korjenastog povrća (mrkva, peršin) |
70
g |
|
luka |
50
ml |
|
ulja |
1
žlice |
|
Vegete |
|
|
klinčić |
|
|
piment |
|
|
muškatni oraščić |
|
|
papar u prahu |
|
|
češnjak u prahu |
2
žlice |
|
konjaka |
120
g |
|
maslaca |
|
|
|
Postupak
1. |
Meso divljači i svinjetinu operite, očistite i
stavite u dublju zdjelu. Posipajte Vegetom, dodajte očišćeno i narezano
korjenasto povrće, pokrijte folijom i ostavite neka stoji 3-4 sata. |
|
2. |
Nakon toga srnetinu i svinjetinu narežite na
kockice, a zeca na manje komade. |
|
3. |
Na zagrijanom ulju popecite slaninu narezanu na
kockice, dodajte nasjeckani luk, a zatim pripremljeno meso i korjenasto povrće.
Sve dobro promiješajte i nastavite pirjati podlijevajući vodom dok meso ne
omekša. |
|
4. |
Pred kraj pirjanja dodajte pileća jetrica.
Pirjano meso malo ohladite i sameljite. |
|
5. |
Maslac pjenasto izmiješajte i dodajte mljevenom
mesu. Začinite klinčićem, muškatnim oraščićem, pimentom, paprom, češnjakom u
prahu i sve dobro izmiješajte. |
|
6. |
Na kraju umiješajte konjak, a zatim paštetu
rasporedite u odgovarajuće kalupe. |
|
Posluživanje
Paštetu poslužite na popečenom kruhu
ili tostu s kiselim krastavcima, kuhanim jajima i slično.
Savjet
Po želji možete dodati ljutu ili slatku
crvenu mljevenu papriku.
Oznake: Hladno
# objavio/la oba barthez : 20:15
Pretplatite se na Postovi [Atom]