12 siječnja 2013
     
     
     
Pašteta u aspiku
		
          
Za želatinu uvijek možete biti sigurni da će pobuditi 
maksimalan interes svih okupljenih oko stola. Reakcije su ili - ili: to je 
pitanje ljubavi ili mržnje. Ovih posljednjih vrlo je malo, a ako ih i ima, dali 
bi se pokolebati sočnim središtem od paštete! 
 | 
  | 
 | 
Sastojci za 6 osoba
| 750 
ml | 
  | 
vode |  
| 8-10 
listova | 
  | 
želatine |  
| 1 
žlica | 
  | 
Vegete |  
| 2 | 
  | 
Domaće mesne paštete (po 
100 g) |  
| 2 | 
  | 
svježe paprike (zelena i crvena) |  
| 150 
g | 
  | 
mrkve |  
 
 | 
  | 
 | 
Postupak
| 1.  | 
Papriku operite, očistite od žilica i narežite na 
kockice. Mrkvu ogulite, skuhajte i narežite na kockice.  | 
| 
 | 
| 2.  | 
Paštetu dobro izmiješajte, pa pomoću prozirne 
folije oblikujte malu roladicu promjera 2 cm i stavite je na hladno mjesto. 
 | 
| 
 | 
| 3.  | 
Želatinu namočite u malo hladne vode i ostavite 
neka nabubri.  | 
| 
 | 
| 4.  | 
Vodu zakipite, dodajte Vegetu, kratko je 
prokuhajte i malo ohladite. Umiješajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne 
otopi.  | 
| 
 | 
| 5.  | 
Duguljasti kalup (veličine 22 x 10 cm) isperite 
vodom i na dno izlijte malo pripremljene želatine. Malo rashladite, rasporedite 
po njoj dio pripremljenog povrća i ponovno prelijte tankim slojem želatine, pa 
ponovno rashladite.  | 
| 
 | 
| 6.  | 
Na to stavite pripremljenu paštetu te je prelijte 
preostalom želatinom. Uz rubove kalupa rasporedite preostalo povrće i ostavite 
preko noći na hladnom mjestu da očvrsne.  | 
| 
 | 
Posluživanje
Prije posluživanja kalup kratko 
uronite u toplu vodu, istresite hladetinu na pladanj i režite na ploške 
ugrijanim nožem u toploj vodi. 
Savjet
U paštetu možete dodati narezane crne 
masline i kisele krastavce.  
Oznake: Hladno
          # objavio/la oba barthez : 15:54
         
 

 
		 
 
     
     
     
Parfe od pilećih jetrica
		
          
Ovo je jelo jedno od biranih predjela francuske kuhinje 
koja po mnogima još drži svjetski primat. Savršenstvo kombinacije sastojaka 
iznenađuje rafiniranošću okusa pripremljenog jela poznatog kao pjenasta pašteta, 
mousse.  
  | 
  | 
  |  
Sastojci za 6 osoba
| 500 
g | 
  | 
pilećih jetrica |  
| 40 
g | 
  | 
suhe slanine |  
| 1 
glavica | 
  | 
luka (35 g) |  
| 60 
g | 
  | 
korjenastog povrća (mrkva, celer, 
peršin) |  
  | 
  | 
sol |  
  | 
  | 
papar |  
| 80 
g | 
  | 
maslaca |  
| 100 
ml | 
  | 
slatkog vrhnja |  
| 9 
listova | 
  | 
želatine |  
| 1 
žlica | 
  | 
konjaka |  
| 1 
žlica | 
  | 
ruma |  
| 50 
ml | 
  | 
bijelog vina |  
| 1 
žlica | 
  | 
Vegete |  
 
 | 
  | 
 |  
 
Postupak
| 1.  | 
Priprema aspika s Vegetom: želatinu 
namočite u hladnu vodu.  |  
| 
 |  
| 2.  | 
Pola litre vode s jednom žlicom 
Vegete i malo bijelog vina kuhajte oko 5 minuta, a zatim malo 
ohladite. Dodajte ocijeđenu želatinu pa ostavite da se rastopi. Nakon toga juhu 
sa želatinom ponovo zagrijte do vrenja, procijedite i ohladite.  |  
| 
 |  
| 3.  | 
Slaninu izrežite na male ploške, korjenasto 
povrće na male kolutiće, luk na listiće i sve propirjajte na 30 g maslaca. Zatim 
dodajte jetrice i sve zajedno pirjajte. Po potrebi zalijte s malo vode. Pirjane 
jetrice posolite i popaprite tek na kraju.  |  
| 
 |  
| 4.  | 
Ohlađene jetrice s povrćem propasirajte (ili 
kremasto izmiješajte u mikseru).  |  
| 
 |  
| 5.  | 
Preostali maslac pjenasto izmiješajte, dodajte 
jetrice, slatko vrhnje, 100 ml pripremljenog aspika, konjak, rum, bijelo vino i 
sve dobro pjenasto izmiješajte. Po želji dodatno začinite.  |  
| 
 |  
| 6.  | 
Smjesu u prikladnim posudama ili manjim kalupima 
ostavite u hladnjaku preko noći. Preostali aspik malo ugrijte, izlijte u posudu 
i stavite hladiti.  |  
| 
 |  
 
 
Posluživanje
Prilikom posluživanja istresite parfe 
na tanjure ili ga vadite žlicom. Ukrasite aspikom izrezanim na kocke i poslužite 
s poprženim kruhom.  
 
Savjet
Priprema aspika s Vegetom pojednostavljuje klasičan, vrlo zahtjevan postupak 
njegove pripreme.  
 
Mala tajna
Pri pirjanju što više reducirajte 
tekućinu kako bi aspik što bolje povezao parfe od jetrica.  | 
| 
 | 
  | 
 
Oznake: Hladno
          # objavio/la oba barthez : 15:47
         
 

 
		 
 

Pretplatite se na Komentari [Atom]